Els creuers més grans del mon, l'Allure of the Seas i el Norwegian Epic, marquen la temporada de creuers 2015

| Tema: Ciutat

El servei de taxi tindrà en el Moll Adossat un punt de demanda de taxis important tots els diumenges fins a l'octubre.

El responsables del moviment de creuers del Port de Barcelona han explicat als representants del sector del taxi que el Port continua sent el centre de creuers d'Europa i de la Mediterrània el 2015. La temporada alta ja s'ha iniciat el mes d'abril i finalitzarà el proper mes d'octubre. S'espera l'arribada de més de 732 escales de creuers de 39 navilieres que operen en el Port barceloní. 
S'ha informat que durant tot l'any hi haurà 53 dies en els quals les estacions marítimes del Moll Adossat operaran al 100%, la qual cosa vol dir que hi haurà una demanda potencial molt important de taxis, un transport imprescindible per a aquest punt de la ciutat. Segons dades de l'Autoritat Portuària, el 76% de la mobilitat dels passatgers dels creuers és assumit pel servei de taxi de l'àrea metropolitana de Barcelona. Els dies de màxima concentració de creuers hi ha un moviment diari de més de 10.200 taxis d'entrada i de sortida al Moll Adossat.

Novetats de la temporada


Una de les novetats de la temporada és l'arribada del creuer Allure of the Seas, el més gran del món, amb 365m d'eslora i amb una capacitat per a 6.000 passatgers. Aquest vaixell ja va fer la primera de les 25 escales previstes per a aquest any a Barcelona el 3 de maig passat, però els passatgers únicament varen desembarcar. La propera arribada està prevista per al DIMARTS 19 de maig, tornarà DIUMENGE 24 de maig, i a partir d'aquell dia operarà TOTS ELS DIUMENGES fins a finals d'octubre amb el sistema touround; és a dir, els passatgers desembarcaran i embarcaran en el Moll Adossat de Barcelona.

Les dimensions de l'Allure of the Seas obliguen a programar l'embarcament dels passatge per dues terminals: la B i C. En aquest sentit, els responsables de la mobilitat i la seguretat del Port de Barcelona demanen als taxistes que, quan portin passatgers cap aquest creuer,  els hi demanin sempre la lletra de la terminal per la quan han d'embarcar. Aquesta informació és imprescindible que el taxista sàpiga per endavant per tal d'evitar circuïts erronis que col·lapsin la mobilitat cap a les diferents estacions: Tots els passatgers d'aquest vaixell portaran en una part del seu passatge el nom de l'estació per la qual estan obligats a embarcar (veure el protocol de funcionament del taxi en el document adjunt)

Del 24 de maig al 25 d'octubre, els diumenges està prevista també l'arribada del creuer Norwegian Epic de la naviliera Norwegian Cruise Line, la qual cosa fa preveure una gran mobilitat en el Moll Adossat. Es tracta d'un vaixell amb capacitat per a 5.000 passatgers que ja va visistar Barcelona el 2014. La dinàmica de funcionament d'aquest vaixell serà  molt similar a  la de la temporada passada. Els creueristes acostumen a desembarcar de forma escalonada i per aquesta raó no ocasionen problemes a l'hora d'accedir al taxi.  Ara bé, els taxistes han de prendre nota d'alguns canvis d'organització que afectaran a l'embarcament. El concessionari instal·larà en l'esplanada propera al creuer una carpa on els passatgers estaran obligats a dipositar les seves maletes abans d'accedir al creuer. Per fer front a aquest canvi, el Port distribuirà l'espai de l'esplanada de l'estació on està  ancorat el vaixell als diferents mitjans de transport. Els autocars se situaran molt a prop del creuer i es reservarà un espai per a l'accés dels taxis i els cotxes, què estarà regulat per un agent de la Policia Portuària, qui en tot moment indicarà la forma d'accedir de forma directa a l'àrea on els passatgers han de deixar el seu equipatge. Aquesta forma d'embarcament  agilitarà la circulació i els taxis podran sortir sense entrebancs al carril de sortida  i tornar amb nou passatge si així ho desitgen. L'embarcament tindrà lloc entre les 08:30 i les 09:00 h del matí.

Altres dies de referència important per al servei de taxi són aquells en què arribaran creuers que estaran situats fora d'una terminal (veure calendari annex).  Això comportarà canvis en l'ús del buffer actual destinat al servei de taxi, ja que aquest espai estarà a disposició dels vaixells sense estació. Aquesta circumstància es donarà a partir de finals de juliol. Tots aquests canvis seran comunicats prèviament per la Policia Portuària.

El Port de Barcelona també ha informat que a totes les estacions del Moll Adossat hi ha reservat un espai específic per a les VTC. i que actuaran contra l'intrusisme d'acord amb el que avui estableix la llei. Recomanen als taxistes però que, en cas de detectar qualsevol indici d'intrusisme, es comuniqui de forma immediata amb el Centre de Control del Port. El Port vol evitar que es creïn situacions de conflicte, han subrallat.

Setembre, mes de canvi de situació de la zona d'espera de taxis

La situació actual del buffer de taxis es modificarà a partir del 13 de setembre amb motiu de la construcció d'una nova terminal. Per aquest motiu, el buffer serà traslladat a 200 m de la seva situació actual.

Millora d'accessos per al taxi

Els representants del Port han explicat també al sector les millores que s'han portant a terme per facilitar  la mobilitat del taxi cap a les terminals. Han assenyalat que algunes ja es van concretar el 2014, entre les quals s'ha destacat la millora dels girs esquerres d'accés a les terminals C i D (trencaonades) per tal de no aturar el trànsit de baixada; s'ha situat un nou panell informatiu per comunicar als taxistes els tipus de creuers que arriben a les terminals. Han informat que aquests nous elements informatius formen part d'un macro projecte de millora de la informació que s'estendrà des de les Drassanes i que comptarà amb una informació més dinàmica.

Aquestes actuacions continuaran a finals del  2015 en una segona fase on es preveu, entre d'altres, la modificació i la millora dels accessos a les rotondes de Sant Bertran i de Ponent. Així mateix han assegurat que s'està estudiants i analitzant la possibilitat de crear un smart espai per al taxi, amb una organització similar a la graella de l'aeroport de Barcelona. Tampoc descarten la creació d'una aplicació a través de la qual el taxista pugui accedir a tota la informació referent a l'activitat dels creuers.