Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016

| Tema: Medio ambiente y sostenibilidad

Del 19 al 22 de setembre

Des del divendres 16  i fins al 22 de setembre se celebra una nova edició de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura coincidint amb la celebració de l'European Mobility Week que s'organitza a Europa i coincidint amb el Dia Mundial Sense Cotxes.

Aquesta celebració es fa amb l'objectiu de promocionar la mobilitat sostenible i segura mitjançant els desplaçaments a peu, en bicicleta o en transport públic. La regidora de Mobilitat de Barcelona, Mercedes Vidal, va subratllar, en el marc de presentació de la Setmana, que la ciutat té grans reptes en aquest sentit. Va dir que la nostra ciutat supera en aquests moments els llindars de contaminació permesos per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i incompleix de forma sistemàtica els límits legals de qualitat de l'aire. Va recordar que hi ha 3.500 morts anuals a l'àrea metropolitana per causa de la contaminació. Va atribuir també als vehicles que circulen pels carrers els elevats índexs de soroll que avui pateixen els ciutadans i les ciutadanes. Recordà que durant el 2015 es van produir més de 9000 accidents de trànsit amb víctimes, dels quals 27 van ser mortals. Davant aquestes xifres, des de l'Ajuntament es vol impulsar polítiques de mobilitat transformadores que ajudin a revertir aquesta realitat. La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura vol ser una oportunitat per promoure aquest canvi de model basat, entre d'altres, en una mobilitat respectuosa amb el medi ambient, en la seguretat i en la sostenibilitat.

Més de 90 activitats donaran visibilitat a la celebració de la  Setmana en Barcelona, en la qual participaran més 60 equipaments de la ciutat, així com organitzacions i entitat relacionades amb el Pacte per la Mobilitat. L'ampli ventall d'activitats que s'organitzen en cada districte es pot veure seguint l'enllaç següent:Setmana de la mobilitat (Ajuntament de Barcelona)

22 de setembre, Dia Mundial Sense Cotxes

El dijous 22 de setembre se celebrarà el Dia Mundial Sense Cotxes al qual estan adherides més de 2000 ciutats europees. Aquest dia, Barcelona s'hi sumarà amb l'objecte de conscienciar i d'ensenyar sobre la urgència d'avançar cap a una mobilitat més sostenible i menys contaminant. Per aquest motiu s'obrirà la ciutat a diversos usos i activitats ciutadanes. En aquest marc, 58 carrers secundaris d'àmbit local situats als 10 districtes es tallaran al trànsit per realitzar diverses activitats organitzades amb la col•laboració d'entitats i equipaments de cada districte, què trauran al carrer les seves activitats quotidianes com a una forma de significar la necessitat d'un canvi de paradigma de l'ús sostenible i saludable de la ciutat.
Així mateix es restringirà el transport en dos vies importants de la ciutat:  Via Laietana i Gran de Gràcia

Via Laietana
Carril bici bidireccional al centre de la calçada, eliminant el trànsit de pujada i el carril esquerra de baixada. La pujada serà exclusiva pel bus i els taxis.

Gran de Gràcia
Circulació exclusiva bus, taxis, bici i veïns a partir de les 11:00 hores. En aquest cas, el tall s'iniciarà més tard per no interrompre les operacions de càrrega i descàrrega en aquest àmbit.

Altres ajuntaments de l'àrea metropolitana de Barcelona  s'han adherit a aquesta celebració. Per a més informació sobre les activitats organitzades es prega consultar els portals web respectius.