L'AMB reclama a Fomento el reconeixement de les seves competències per fer efectiu el Reglament Metropolità de les VTC

| Tema: Normativa

Demana al Ministeri que retiri la petició de suspensió cautelar davant el TSJC

Foto recurs

L'Àrea Metropolitana de Barcelona reclama al Ministeri de Foment el reconeixement de les seves competències per fer efectiu el Reglament metropolità dels servei urbans de transport discrecional de viatgers que realitzen els vehicles de turisme de lloguer amb conductor (VTC) i li demana també que retiri la petició de suspensió cautelar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), com a primer pas per la retirada definitiva del recurs.

Ahir dimecres, 25 de juliol, una delegació tècnico-jurídica de l'AMB es va reunir a Madrid amb representants de la Direcció General de Transport Terrestre  del  Ministeri de Foment. L'objectiu de la mateixa va ser resoldre la greu situació creada com a conseqüència del recurs contenciós-administratiu interposat  per dit Ministeri, així com per la Comisión Nacional de Mercados y de la Competencia  (CNMC) i d'altres empreses i associacions de titulars de VEHICLES DE TURISME DE LLOGUER AMB CONDUCTOR (VTC), contra el Reglament metropolità aprovat el mes de juny per amplia majoria pel Consell metropolità de l'AMB. Especialment, pel fet que s'hagi demanat la suspensió cautelar de la vigència d'aquest reglament, que previsiblement havia d'entrar en vigor el proper 1 d'agost.

Els representants de l'AMB van exposar els arguments tècnics i jurídics que justifiquen la seva competència per regular l'activitat d'arrendament de vehicles amb conductor quan es realitzi amb origen i destinació dins de l'àmbit territorial dels 36 municipis que integren l'AMB. Tot, en  exercici de les seves competències en matèria de mobilitat urbana, transport públic urbà, de protecció del medi ambient, la salut i contra la contaminació atmosfèrica, sense perjudici de  la concessió de les llicències per l'Estat o la Generalitat.

També van exposar amb claredat els greus perjudicis socials, ambientals, de mobilitat i de seguretat viària que s'ocasionarien cas de mantenir-se la suspensió cautelar de l'entrada en vigor d'aquest reglament metropolità que ha demanat el Ministeri, la CNMC  i d'altres grups privats davant el TSJC, i que han obtingut provisionalment.
Els representants del Ministeri de Foment van mostrar una total disponibilitat per abordar el problema de la necessària limitació de les VTC's de forma general i el reconeixement de la concurrència de competències de l'AMB i de les administracions locals en els aspectes indicats, així com l'anunci de la convocatòria de la Conferència Nacional de Transport Terrestre,  pel proper mes de setembre , amb invitació expressa a participar-hi. En aquest fòrum el Ministeri es compromet a presentar una proposta integral per resoldre la problemàtica existent i negociar-la amb les administracions i sectors interessats.

No obstant l'anterior, els representants de l'AMB van insistir en reclamar que, com a prova de la bona disposició del govern de l'Estat, el Ministeri de Foment retiri la petició de la mesura cautelar de suspensió del Reglament en la vista d'avui, 26 de juliol, davant el TSJC. L'AMB també demana que es manifesti de forma clara el reconeixement de les seves competències per regular els aspectes de mobilitat, seguretat, qualitat ambiental i salut pública derivats de l'exercici de l'activitat de VTC's dins de l'àmbit metropolità i que s'introdueixi les modificacions o aclariments legals o reglamentaris que cregui necessaris per evitar qualsevol dubte al respecte.