El taxi metropolità es digitalitza amb Picmi Taxi

| Subject: Technology

El nou servei de l'app AMB Mobilitat permetrà demanar un taxi al carrer i actuarà com una mà alçada digital

PICMI TAXI

Aquest dimarts, 19 d'abril, l'Institut Metropolità del Taxi (IMET) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han presentat el servei Picmi Taxi, una nova funcionalitat de l'aplicació AMB Mobilitat amb la qual els usuaris podran demanar un taxi quan es trobin al carrer. Consisteix en la digitalització de les peticions que habitualment es fan "a mà alçada", que són el tipus de servei més freqüent, ja que aproximadament la meitat dels taxis metropolitans no es troben adherits a cap radioemissora o app.

Aquest nou servei digital de l'app metropolitana AMB Mobilitat, que estarà disponible després de l'estiu de 2022, permetrà a qualsevol ciutadà indicar amb el seu mòbil que està buscant un taxi, fent clic al botó "Picmi Taxi". La iniciativa pretén facilitar l'ús del taxi per part de la ciutadania i fer-lo més atractiu gràcies a la reducció del temps d'espera. L'usuari podrà saber quants minuts trigaria a arribar un vehicle al punt de recollida indicat i, tenint aquesta dada, podrà acceptar o rebutjar el servei. Una altra de les opcions que presenta la interfície és la de cercar i sol·licitar taxis adaptats o de més capacitat.

"És un salt qualitatiu molt important per al sector del taxi, perquè el 100 % dels vehicles disposaran d'aquesta funcionalitat i serà molt més fàcil poder trobar-ne un de forma ràpida. Serà una eina clau en el repte de la digitalització del transport", ha matisat la Presidenta de l'IMET, Laia Bonet.

L'app AMB Mobilitat, que en els darrers anys ha evolucionat per integrar tots els serveis de transport públic de la metròpolis de Barcelona i la bicicleta i ara sumarà el servei de demanda de taxi, ja compta amb més de 175.000 usuaris actius (més de 45.000 usuaris diaris de mitjana). Aquest nou projecte tecnològic ha estat desenvolupat per AMB Informació i Serveis SA.

Ramon Pruneda, director tècnic d'AMB Informació i Serveis, ha subratllat que Picmi Taxi és una iniciativa pionera. "Ni tan sols a nivell internacional hi ha una solució tecnològica que contempli una casuística tan concreta com és demanar un taxi de forma digital al carrer", ha afegit.

La nova funcionalitat de l'aplicació AMB Mobilitat suposarà una millora en el servei, atès que augmentarà el volum de demanda de taxis i permetrà realitzar rutes més eficients, que redueixin l'impacte mediambiental que suposa circular buscant clients.

Com ha apuntat el Vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, "els taxis metropolitans efectuen uns 660 milions de quilòmetres per any, i gairebé la meitat d'aquests es fan en buit. Volem oferir un servei més sostenible, eficaç i dotar de més prestigi a aquest mitjà de transport tan important per a la mobilitat de la metròpolis".

A l'acte de presentació també han intervingut tres representants de les principals associacions del taxi metropolità: Olivier Contel, de l'Asociación Profesional Elite Taxi; Jaime Sau, del Sindicat del taxi de Catalunya (STAC); i Jenny Alayo, de l'Agrupació Taxi Companys (ATC), que han manifestat el seu agraïment a les administracions que participen al projecte. "Volem donar les gràcies per l'esforç i la voluntat de desenvolupar una eina que millori el servei que prestem els taxistes. És imprescindible que el sector i l'administració anem de la mà i ens ajudem. Amb Picmi Taxi estem convençuts que podrem donar al taxi metropolità el lloc que es mereix", ha expressat Alayo.

Nova xarxa de microparades
El projecte també anirà acompanyat de la creació d'una xarxa de noves microparades, que complementaran les 275 que actualment hi ha a la ciutat de Barcelona (un total de 376 parades al conjunt de l'àrea metropolitana), en les quals es trobaran els taxistes estacionats a l'espera de clients i peticions a través de l'aplicació. Per tant, els vehicles que estiguin en parada, seran els primers de rebre la notificació que hi ha una petició Picmi al seu voltant i tindran prioritat a l'hora de l'assignació.

Una altra de les opcions que inclou el servei Picmi és la possibilitat de saber el preu aproximat de la ruta que l'usuari té previst efectuar, a través del calculador de preus de l'IMET "Calcula la teva ruta". Tanmateix, no es podran fer reserves de taxi ni pagar a través de l'aplicació.

El sistema és capaç de geolocalitzar el client, indicar sobre el mapa les parades properes i calcular quant trigaria a arribar-hi a peu. També permetrà saber en temps real quants taxis disponibles hi ha en cadascuna d'aquestes parades, ja que la descàrrega de l'aplicació serà obligatòria per a tots els taxistes de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Funcionament de Picmi Taxi
Quan un usuari faci una petició a través de Picmi Taxi, els taxistes propers rebran una notificació per tal que algun d'ells accepti la sol·licitud d'efectuar el servei. Un cop acceptat, a l'usuari se li indicarà que el taxi està en camí, i podrà veure sobre el mapa la seva ubicació en temps real. Per tal que el client pugui identificar el vehicle que efectuarà el seu servei, se li comunicarà el model, la matrícula i el número de llicència. Quan el vehicle hagi arribat al punt de recollida, el client rebrà un avís al telèfon mòbil.
 
En cas que el client estigui situat en una zona on no hi hagi un taxi proper, l'aplicació el derivarà a les altres app privades i radioemissores que consten registrades a l'IMET i que operen a l'àrea metropolitana de Barcelona, per tal que pugui demanar-ne un.