L'alcaldessa de Barcelona felicita els taxistes per la sentència del Tribunal de Justícia de la UE en relació a Uber

| Tema: Normativa

Un èxit per al sector

Tuit felicitació taxistes_Uber

L'alcaldessa, Ada Colau, felicita, a través de Twitter, els taxistes

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va felicitar via Twitter els taxistes per la sentència del Tribunal de Justícia de la UE en relació a UBER perquè, va dir, és una sentència a favor del servei que els i les taxistes donen diàriament, i a favor que tothom compleixi amb les mateixes regles i paguin impostos. 

Per la seva banda, la presidenta de l'IMET, Mercedes Vidal, va manifestar també la satisfacció de l'Institut Metropolità del Taxi (IMET) i de l'Ajuntament de Barcelona per la decisió del Tribunal perquè, subratllà, ratifica l'informe que l'advocacia comunitària va donar a conèixer ja fa uns mesos, on es concloïa que Uber és una empresa de transports com qualsevol altra i no un servei intermediari de plataforma i que, per tant, ha de tenir la mateixa legislació que una empresa de transport. La presidenta va afegir que la sentència del Tribunal europeu facilita el procés regulador que l'AMB ja ha iniciat amb l'obertura del procés participatiu que determinarà el reglament que permetrà regular l'activitat de les VTCs en territori metropolità urbà.  "Si bé", va apuntar, "no puguem tenir competències en l'atorgament o no de llicències VTCs, sí les tenim per regular el transport urbà". "Si Uber és una empresa de transport", va afegir, "la podem regular als nostres municipis i això obre la via perquè aquests serveis es prestin de manera controlada". "Tothom que vulgui recórrer la normativa que des de l'AMB estem fent, amb aquests sentència del Tribunal de Justícia de la UE ho tindrà més difícil", va concloure.

La sentència és el resultat de l'informe sol·licitat al Jutjat Mercantil número 3 de Barcelona arran d'una demanda de l'Asociación Profesional Élite Taxi Barcelona

Els arguments de la sentència


En la sentència, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea argumenta que el servei d'intermediació promogut per UBER està indissolublement vinculat a un servei de transport i, per tant, ha de qualificar-se de "servei en l'àmbit dels transports" a efectes del Dret de la Unió Europea. Especifica que un servei com el d'UBER està exclòs de l'àmbit d'aplicació de la llibre prestació de servei en general, així com de l'àmbit d'aplicació de la Directiva relativa als serveis en el mercat interior i de la Directiva sobre el comerç electrònic. En conseqüència, conclou que els Estats membres han de ser els encarregats de regular la prestació d'aquests serveis, sempre que respectin les normes generals de funcionament del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

El Tribunal considera que el servei prestat per UBER no se limita a un servei d'intermediació consistent en posar en contacte, mitjançant una aplicació per a telèfons intel·ligents, un conductor no professional que fa ús del seu propi vehicle amb una persona que desitja fer un desplaçament urbà. En aquesta situació, subratlla, el prestador d'aquest servei d'intermediació crea, al mateix temps, una oferta de serveis de transport urbà que fa possible, concretament  mitjançant eines informàtiques, un desplaçament urbà en favor de persones que desitgen recórrer a aquesta oferta per realitzar-lo. En aquest sentit, el Tribunal de Justícia assenyala que l'aplicació que proporciona UBER és indispensable tant per als conductors com per a les persones que desitgen fer un desplaçament urbà. També posa de manifest que Uber exerceix una influència decisiva sobre les condicions de les prestacions efectuades per aquests conductors.