Entrevista a Agustí Colom, regidor d'Empresa i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona

Tornar

| Tema: Formació

Agustí Colom Cabau, regidor d'Empresa i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona i regidor del Districte de Les Corts, presenta, en aquesta entrevista, la segona edició del curs d'anglès On Line English For Taxi Drivers, que, impulsat per Barcelona Activa, Turisme de Barcelona i l'Institut Metropolità del Taxi, es desenvoluparà a partir del mes de gener. Agustí Colom destaca la multiculturalitat de la nostra ciutat i el fet de revertir en positiu l'actual impacte del turisme. En aquest sentit considera que, en ser el taxi un actor de la mobilitat de la ciutat, les eines que en faciliten el treball, entre elles, el coneixement de l'anglès, són imprescindibles per atendre amb millors competències la demanda del servei.

Agustí Colom Cabau, regidor d'Empresa i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona

Barcelona és una destinació turística i, al llarg de l'any, hi passen milers de persones estrangeres. Per al col·lectiu de taxistes és clau l'anglès com a eina de competitivitat? 

De fet, el programa neix de la demanda de l'Institut Metropolità del Taxi per poder donar resposta a les necessitats amb què es troben en el seu dia a dia. Barcelona ha estat, tradicionalment, una ciutat d'acollida. No únicament de persones que venen de visita, sinó també d'estudiants i de gent que, per motius de feina o personals, decideixen quedar-s'hi a viure. Així, amb el temps, s'ha anat convertint en una ciutat multicultural, oberta al món i integradora. Amb aquesta realitat es troba sovint el col·lectiu de taxistes i, per això, hem posat en marxa el curs On Line English For Taxi Drivers que combina l'aprenentatge de l'idioma amb formació pràctica per al dia a dia i amb coneixements sobre el patrimoni artístic i cultural.

El projecte està finançat amb els fons recaptats amb l'impost d'estades en establiments turístics. Per quin motiu?

Som conscients, i en això estem treballant, que cal impulsar una gestió més sostenible del turisme a la ciutat, però també hem defensat sempre que cal buscar mecanismes per revertir en positiu a la ciutat els impactes de l'activitat turística. Així doncs, part d'aquesta recaptació ens ha permès activar un projecte de millora de la competitivitat d'un col·lectiu clau que, en moltes ocasions, es converteix en la porta d'entrada a Barcelona, en un vincle d'integració amb la ciutat i en un aliat per a l'acollida de persones estrangeres.

La formació va més enllà de l'aprenentatge de l'idioma. Es tracta doncs d'un programa a mida i integral

A partir de l'experiència de l'anterior edició hem introduït nous elements per tal d'ajustar al màxim l'oferta a les necessitats del col·lectiu. Així, aquest ja no és només un curs d'aprenentatge d'anglès, sinó que també aporta coneixements culturals sobre la ciutat que es complementen amb casos pràctics de situacions reals que es poden trobar els i les taxistes durant el servei. A més, es treballen també aspectes competencials, com ara l'atenció al client, la iniciativa i l'orientació a l'assoliment o bé la comunicació, entre d'altres.

La clau de l'èxit pot ser haver apostat per un model formatiu que es basa en l'ús de les noves tecnologies?

Hem dissenyat aquest programa tenint en compte les necessitats formatives del sector, però també les possibilitats de dedicació quan un professional està en actiu. Per això, hem optat per introduir les noves tecnologies en l'entorn del taxi i fomentar les capacitats digitals del col·lectiu a través d'un projecte innovador i de qualitat. D'aquesta manera, els usuaris es poden connectar a través de dispositius electrònics -com ara telèfons mòbils, tauletes o ordinadors-, durant les estones que tenen disponibles. L'objectiu és que els sigui d'utilitat, eficient i efectiu per contribuir a millorar la competitivitat d'un sector de pes a la ciutat. Barcelona és una ciutat plena de talent i amb molta empenta emprenedora, i des de l'administració pública hem d'oferir les eines necessàries per fomentar-ho i impulsar-ho.

  • Agustí Colom Cabau és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, ha estat professor del Departament de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona, impartint al llarg de les darreres tres dècades diverses assignatures de micro i macroeconomia.
  • Durant set anys, entre 2004 i 2011, va ser síndic de la Sindicatura de Comptes de Catalunya, designat pel Ple del Parlament. A més, és autor de diversos articles i llibres i, encara avui en dia, és membre del Consell Editorial de la revista Economia Crítica i del Comitè Científic d'ATTAC.