Notas de prensa

Els gossos pigall viatgen en taxi

| Tema: Normativa

Demostració per recordar als taxistes de l'àrea metropolitana de Barcelona la importància de la prestació del servei a les persones cegues que porten un gos guia

Aquest dimecres 31 de maig, a les instal·lacions de l'AMB, ha tingut lloc una demostració, amb un gos pigall, dirigida als taxistes de l'àrea metropolitana de Barcelona. L'acte, organitzat en el marc de col·laboració entre l'Institut Metropolità del Taxi (IMET) i l'ONCE, s'ha realitzat amb la intenció de recordar al sector del taxi la importància de la prestació del servei a les persones cegues que porten un gos guia.

Enric Botí, delegat de l'ONCE a Catalunya, ha posat en valor l'actitud de la gran majoria dels taxistes envers les persones cegues: "són solidaris, pacients, ens acompanyen a la porteria, ens busquen quan no els trobem i ens ajuden en tot el que poden". Tanmateix, ha destacat que seguiran treballant conjuntament amb l'IMET per tal d'aconseguir incidir en la totalitat del sector de taxi, a través de la formació dels conductors.

La demostració s'ha dut a terme amb un dels gossos de la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG) i s'ha pogut observar la funció que fan aquests animals d'acompanyament, així com el seu comportament tranquil i obedient. "Quan són cadells, aquests gossos són acollits per una família educadora durant 14 mesos. Després tornen a l'escola de gossos pigall, on treballen obediència, comportament social i mobilitat durant 8 mesos més", ha explicat Eloi Aranda, l'instructor de la Fundació ONCE del Gos Guia.

A la darrera part de l'actuació, s'ha fet servir el taxi d'un dels assistents per ensenyar quina és la conducta dels gossos dins del vehicle i quin protocol cal seguir per atendre correctament a una persona cega que puja a un taxi. Així doncs, els taxistes han pogut corroborar com les persones usuàries d'aquests animals, guanyen en seguretat, autonomia i mobilitat en els seus desplaçaments.

L'esdeveniment ha comptat amb la presència de Maria Teresa Carrillo, Gerent de l'IMET, qui ha posat èmfasi en la importància de prestar servei a les persones que porten un gos pigall perquè "aquests gossos són els ulls de les persones cegues".

A l'acte també ha assistit David Bernardo, el President del Consell Territorial de l''ONCE a Catalunya, així com els responsables del departament de Serveis Socials per a Persones Afiliades de la Delegació Territorial de l'ONCE a Catalunya i alguns representants de l'Associació de Gossos Pigall de Catalunya.


Vídeo "els gossos pigall al taxi metropolità"
Al llarg de la jornada també s'ha projectat un vídeo que s'ha creat per al sector de taxi, en el qual es recorda que aquest mitjà de transport és imprescindible perquè les persones amb discapacitat visual puguin arribar a llocs poc comunicats i que els facilita molt el seu dia a dia. D'aquí la importància de prestar-los servei.

El vídeo està disponible a Youtube, en català i en castellà, perquè tots els taxistes hi puguin accedir fàcilment.

Versió en català
Versió en castellà

L'accés dels gossos pigall al taxi: un dret dels usuaris i una obligació dels taxistes
Segons la Llei 19/2009, de 26 de novembre, els usuaris del transport públic tenen dret a utilitzar-lo acompanyats dels seus gossos guia. Per tant, els animals d'assistència poden accedir a tots mitjans de transport, entre els quals també s'inclou el taxi.

D'altra banda, aquesta és una obligació dels taxistes, ja que a l'article 38 del Reglament metropolità del taxi, es recull que els conductors del taxi no es poden negar a prestar servei a una persona amb ceguesa pel fet d'anar acompanyat d'un gos guia que, a més, haurà de ser transportat de forma gratuïta.